Houbové koláčky zaujmou svou jednoduchostí i naprosto dokonalou harmonií chutí. Podávejte je teplé nebo studené.
Suroviny
Na těsto – 170 g hladké mouky – 8 lžic másla – ½ lžičky soli – 4 až 5 lžic studené vody
Na náplň – 2 lžíce olivového oleje – 2 šalotky – 500 g lesních hub – 100 ml mléka – 100 ml smetany – sůl, pepř – 3 vejce – 150 g ementálu – čerstvé bylinky na ozdobu
Postup
1. Máslo nakrájené na kousky dejte do kuchyňského robotu. Přidejte mouku a sůl a vypracujte těsto připomínající hrubou mouky s kuličkami másla. Po troškách přidávejte vodu, až se směs propojí v pevné těsto.
Těsto obalte ze všech stran v mouce, zabalte do potravinové fólie a dejte na alespoň 30 minut do lednice.
2. Připravte si náplň. V pánvi zahřejte olej a osmahněte šalotky nakrájené na plátky. Přidejte očištěné na kousky nakrájené houby a duste doměkka. Osolte a opepřete.
3. Těsto rozdělte na několik dílů podle počtu formiček. Rozválejte je na pomoučené ploše a vyložte jimi vymazané formičky. Těsto posypte nastrouhaným sýrem, pak dejte houbovou směs a zasypte zbylým sýrem. Nakonec přelijte vejci rozšlehanými s mlékem a smetanou.
4. Koláče pečte v rozehřáté troubě na 180 °C zhruba 35 minut.