Pokud jste dostali chuť trochu si v kuchyni pohrát a obměnit váš domácí jídelníček za méně obvyklá jídla, pak máte právě teď příležitost. Tady je pro vás pár tipů, jak pro změnu naložit s kachním a krůtím masem.
Kachna po sicilsku
Tato kachna obložená plátky upečené nádivky vypadá na talíři společně se zeleninou neobyčejně efektně a skvěle chutná.
Suroviny: 1 kachna, sůl, lžíce olivového oleje, 6 lžic rajčatového pyré, sůl, mletý pepř
Nádivka: 300 g uvařených špaget, 200 g šunky, 200 g sýra, 3 vejce, sůl, mletý pepř, 1 lžička oregana
Postup: Kachnu zbavíme křídel a osolíme. Špagety nakrájíme, přidáme nadrobno nakrájenou šunku a nastrouhaný sýr, rozšlehané vejce, sůl, pepř, oregano a dobře promícháme.
Kachnu touto směsí naplníme, zašijeme a na pekáči potřeme olejem. V předehřáté troubě ji prudce zapečeme, pak stáhneme teplotu, mírně podlijeme a za pravidelného poléváni vypečenou šťávou ji dopečeme. Vypečené sádlo postupně odebíráme.
Kachnu naporcujeme, obložíme plátky nádivky, kterou přelijeme horkým rajčatovým pyré ochuceným solí a pepřem. Podáváme s chlebem a nakládanou zeleninou.
Krůtí prsa s hroznovým vínem
Takto upravená krůtí prsa jsou šťavnatá a chuťově originální. Je to velmi jemné jídlo vhodné i pro děti.
Suroviny pro 4 osoby: 800 g krůtích prsou, sůl, černý pepř, 70 g slaniny, 1 červená cibule,150 g hroznového vina, 30 vlašských ořechů,1 lžíce mouky, 50 g smetany, 200 ml bílého vina
Postup: Prsa okořeníme, dáme na plech, pokryjeme slaninou a pečeme při 180 °C 40 minut.
Nakrájíme cibuli, ořechy a hroznové vino, které zbavíme jadérek a přidáme k masu. To poté zabalíme do alobalu. Vypečenou šťávu zředíme vínem, přimícháme smetanu a mouku, vaříme 10 minut. Podáváme s nakrájeným masem.
Kachní prsa na brusinkách a pomeranči
Na pohoštění si udělejte čas, budete muset počítat s 24 hodinami na odležení naloženého masa.
Suroviny pro 4 osoby: 400 g kachních prsíček, 40 ml koňaku, sůl, pepř, 100 ml červeného vína, šťáva ze dvou pomerančů, 250 g brusinek, 4 plátky pomeranče
Postup: Kůži na prsíčkách nařízneme, osolíme, opepříme a vyrobíme marinádu smícháním vína, pomerančové šťávy a 4 lžic brusinek. Maso vložíme do pekáčku, na 24 hodin dáme odležet. Druhý den prsa osmahneme z obou stran na pánvi.
Marinádu z pekáčku přeložíme na pánev do výpeku, maso vrátime zpět do pekáčku a pečeme v troubě při při 220 °C asi 8 minut.
Marinádu na pánvi vyrestujeme a dochutíme koňakem. Do směsi ponoříme prsa a necháme 2 hodiny odpočinout. Takto připravené maso nakrájíme na tenké plátky a podáváme s brusinkami a kolečky pomeranče.