Klasické bazalkové pesto je základem italské kuchyně.
Ingredience:
200 g špaget
1 velký svazek čerstvé bazalky
40 g piniových oříšků
40 g strouhaného parmazánu
1–2 stroužky česneku
60–80 ml extra panenského olivového oleje
sůl a pepř
trocha citronové šťávy
Postup:
V mixéru nebo hmoždíři rozmělněte piniové oříšky s česnekem a solí.
Přidejte bazalku, parmazán a začněte mixovat. Přidejte olej.
Ochutnejte a případně dochuťte pepřem, solí a trochou citronové šťávy.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu.
Uvařte špagety podle návodu na obalu – na skus.
Před slitím si odložte cca ½ hrnku vody z těstovin (na případné naředění pesta).
Těstoviny slijte a ještě horké smíchejte s připraveným pestem. Podávejte ihned, posypané extra parmazánem a čerstvě mletým pepřem.
Hele, mě to pesto vždycky nejde, ani nevím proč. Ale podle tohodle návodu to vypadá jednoduše, tak snad to konečně zvládnu.
Jééé, tohle je úplně super recept! Už se moc těšim, až to vyzkoušim doma, zni to fakt chutně.
Bazalkové pesto je skvělé nejen na špagety, ale myslím si, že dobré pesto udělá zázraky v každém italském jídle. Díky za recept!