Příprava je trochu složitá, ale tato delikatesa ohromí každou návštěvu.
Ingredience na 4 porce:
Piškotový plát:
● 6 vajec „M“
● 160 g krupicového cukru
● 80 ml rostlinného oleje
● 160 g hladké mouky
● zmrzlina (vanilková)
Vanilková omáčka:
● 1 l smetany
● 100 g cukru
● 8 žloutků
● 2 vanilkové lusky
Na ozdobu:
● vejce na obalení
● plátky mandlí na obalení
● rostlinný olej ke smažení
● malinová omáčka
● čerstvé lesní ovoce (jahody, borůvky, maliny)
● snítka máty
Postup:
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, poté postupně přidáváme olej a nakonec vmícháme mouku. Piškot pečeme na 210 °C 5–8 min. Zmrzlinu nakopečkujeme a necháme pořádně zamrazit.
Zmrzlý kopeček zabalíme do čtverečku piškotového plátu a následně do potravinové fólie. Necháme znovu důkladně zamrazit. Smetanu zahřejeme v hrnci a přisypeme cukr a vydlabané vanilkové lusky. Vaříme. Pak vmícháme část ke žloutkům.
Poté směs vlijeme zpět do hrnce a mícháme do zhoustnutí při teplotě 85 °C. Hotovou omáčku scedíme a necháme vychladnout. Čerstvé nebo rozmražené maliny osladíme a krátce povaříme a pak rozmixujeme. Vajíčka rozšleháme a vlijeme do misky.
Do druhé nádoby nasypeme plátky mandlí. Zmrzlou kuličku se zmrzlinou v piškotu zbavíme fólie, obalíme ve vajíčku a následně v mandlových lupíncích.
Krátce smažíme asi 1 min dozlatova v rozpáleném oleji při vysoké teplotě, poté vyndáme a necháme okapat na papírovém ubrousku. Ihned servírujeme s vanilkovou a malinovou omáčkou. Nakonec dozdobíme lesním ovocem a lístkem máty.
Příprava: 120 min
Cena: 380 Kč
Zajímavý recept, určitě stojí za vyzkoušení. Smažená zmrzlina není úplně běžná věc, ale podle přípravy vypadá, že výsledek bude stát za to. Díky za inspiraci!
Měla jsem štěstí toto jídlo ochutnat a musím říci, že je to opravdová delikatesa. Příprava sice trochu komplikovaná, ale výsledek stojí za to.
Mně se to líbí! Jen né všichni mají na to čas, ale vypadá to báječně. Akorát nejsem si sûra jestli zvládnu ten piškot peč a zmrzlou zmrzku až tak krajet.
Wow, to musí bejt pecka! Jsem zvědavá, jak by mi to šlo, ale trochu se bojím, že bych něco pokazila :D. Co kdybych to celý spálila? 😀
Fůůha, to vypadá mega složitě, ale jako zajímavá výzva. Na nějaký speciální příležitost by to mohlo bejt super. Fešácký to určitě je!