Ke konci léta a počínajícímu podzimnímu počasí neodmyslitelně patří nadýchaný hruškový koláč.
Suroviny:
1 hrnek polohrubé mouky
3 velké hrušky
½ hrnku krupicového cukru
½ prášku do pečiva
½ hrnku plnotučného mléka
¼ hrnku oleje
1 vejce
kousek másla
moučkový cukr
Na tvarohovou náplň:
250 g měkkého tvarohu
1 bílek
jeden vanilinový cukr
Postup:
Připravte si kulatou formu na koláč a vystelte ji pečicím papírem, případně vymažte kouskem másla.
Troubu rozehřejte na 180 °C. Hrušky omyjte a nakrájejte je na tenké měsíčky. V misce vyšlehejte bílek do hustého sněhu a dejte ho stranou. V další míse smíchejte mouku, cukr a kypřicí prášek.
Poté přijdejte vejce, mléko a olej.
Prošlehejte. Těsto vylijte ho do koláčové formy a nechte odležet. Nyní v misce smíchejte tvaroh, vanilinový cukr a vyšlehaný bílek. Těsto naplňte tvarohovou náplní a navrch vyskládejte hrušky. Pečte 30 minut a pak snižte teplotu na 140 °C a pečte 40 minut. Koláč posypejte moučkovým cukrem.