Slané koláče jsou vděčné jídlo, které využijete i na cesty. Můžete je konzumovat teplé i studené a zpracovat do nich zbytky sýrů, uzenin, ale i zeleniny.
Ingredience: 4 porce
Na těsto:
● 250 g hladké mouky
● 1 vejce
● 125 g másla
● ½ lžičky soli
Na náplň:
● 250 g měkkého tvarohu
● 250 g ricotty
● 4 vejce
● 100 ml smetany
● 1 malý pórek
● hrst žampionů
● sůl, pepř, kmín
● 1 lžíce másla
Postup:
Do mísy nasypte mouku a sůl. Promíchejte, přidejte vejce a máslo. Vypracujte těsto, zabalte ho do fólie a nechte odpočinout v chladu. Mezitím připravte náplň. Pórek nakrájejte na kousky a houby na plátky. Na másle opečte pórek a po chvíli přidejte houby.
Vše krátce opečte, vmíchejte kmín, pak stáhněte z ohně a nechte vychladnout. Do mísy dejte tvaroh, ricottu a jedno vejce. Prošlehejte a vmíchejte houby s pórkem. Směs osolte a opepřete.
Těsto vyválejte, přeneste do formy vyložené pečicím papírem a vytvarujte okraje. Naneste náplň a uhlaďte ji. Navrch nalejte zbylá vejce prošlehaná se smetanou. Koláč pečte 35 až 40 min v troubě předehřáté na 180 0C.
Příprava: 60 min
Cena za 1 porci: 30 Kč