Bábovka je snad nejtradičnější český moučník. Vyhraďte si čas a upečte si jedinečný kynutý kousek.
Suroviny na 1 bábovku
– 500 g hladké mouky – 250 ml mléka – 30 g droždí – 1 lžička krupicového cukru – 60 g moučkového cukru – 1 balení vanilkové cukru – 1/2 lžičky soli – nastrouhaná kůra z 1/2 citronu – 2 žloutky – 50 g rozpuštěného másla – máslo a hrubá mouka na formu
Na náplň
– 180 g strouhaných vlašských ořechů – 20 g nastrouhaných piškotů – nastrouhaná kůra z 1/2 citronu – 40 g moučkového cukru – 1 balení vanilkového cukru – 1 lžíce rumu – 150 ml sladké smetany
Postup
1. Do větší mísy prosejte mouku. Mléko nalijte do rendlíčku a zahřejte. Do menší misky rozdrobte droždí, přidejte lžičku krupicového cukru, lžíci hladké mouky a zalijte 50 ml vlažného mléka. Rozmíchejte v řidší kaši. Misku přikryjte a na teplém místě nechte kvásek vzejít, asi 15 minut.
2. K mouce přidejte moučkový cukr, vanilkový cukr, sůl a nastrouhanou citronovou kůru. Uprostřed udělejte důlek, do kterého vklepněte oba žloutky, nalijte vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo a zbytek mléka. Vařečkou vymíchejte tuhé těsto, které ještě prohněťte rukou.
3. Zakryjte ho utěrkou a nechte kynout na teplém místě, asi hodinu.
4. Mezitím si připravte ořechovou náplň. V misce promíchejte ořechy s nastrouhanými piškoty, citronovou kůrou a moučkovým a vanilkovým cukrem. Vše zalijte lžící rumu a horkou sladkou smetanou. Důkladně promíchejte a nechte vychladnout.
5. Vykynuté těsto rozválejte válečkem na pomoučeném vále na asi 45 x 50 cm velký obdélník. Na těsto rovnoměrně naneste náplň a stočte jej do rolády. Oba konce spojte k sobě. Těsto přeneste do vymazané a vysypané bábovkové formy. Zakryjte ji utěrkou a nechte na teplém místě ještě asi 30 minut kynout.
6. Bábovku vložte do trouby a pečte asi 60 minut při 150 ºC (troubu nepředehřívejte). Po vytažení propíchněte špejlí, aby unikal horký vzduch a nechte zhruba 15 minut chladnout. Pak bábovku vyklopte.