Tento pokrm z jablek, který se vyslovuje jako čatný, vám bude společně s kuřetem chutnat! Ingredience:
Na kuře: 2 šalotky, 2 stroužky česneku, 1 bio citron, 1 kukuřičné kuře (1–1,2 kg), Sůl, ½ svazku míchaných bylinek (např. tymián a šalvěj), 3 polévkové lžíce olivového oleje, ½ čajové lžičky červené pálivé papriky, 150 ml kuřecího vývaru
Na chutney: 500 g jablek, 100 g červené cibule, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 100 g hnědého cukru, 125 ml octu z červeného vína, 1 čajová lžička hořčice Maille s bílým vínem, sůl, pepř, 2 bobkové listy
Příprava: Předehřejte troubu (doporučujeme oboustranné pečení na 200 °C). Šalotku a česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo. Opláchněte citron, osušte a nakrájejte na plátky. Umyjte kuřecí maso a osušte zvenku i zevnitř. Umyjte bylinky a nechte okapat. Kuře naplňte šalotkou, česnekem, plátky citronu a bylinkami.
Celé kuře pak osolte ze všech stran. Nohy kuřete svažte provázkem a umístěte do zapékací mísy. V misce si smíchejte olej s paprikou a poté potřete celý povrch kuřete. Kuře podlijte vývarem a pečte ve spodní třetině trouby asi 90 minut.
V průběhu pečení kuře občas přelijte vypečenou šťávou. Mezitím oloupejte jablka na chutney a nakrájejte je na střední kostičky. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na proužky.
Rozpalte olej v pánvi a osmahněte jablka společně s cibulí, přidejte cukr a nechte krátce zkaramelizovat, poté podlijte octem.Přidejte hořčici, sůl a pepř společně s bobkovými listy a vše přiveďte k varu. Vařte s občasným mícháním na střední teplotu asi 15 minut.