Suroviny:
5 až 6 středně velkých brambor
100 g uzené slaniny na kostičky
100 g cibule nadrobno
200 g uzeného masa na kostičky
sůl a pepř
2 vejce
50 g krupice
200 g hrubé mouky
červené zelí k podávání
2 cibule + sádlo na smažení
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce nejlépe den předem. Slaninu pražíme na suché pánvi, po chvilce přidáme cibuli a nakonec i uzené maso. Promícháme, jemně směs opečeme, osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Vystydlé brambory oloupeme a nastrouháme najemno.
Přidáme vajíčka, sůl, krupici, dobře promícháme a nakonec přisypeme i mouku. Vypracujeme těsto, vytvarujeme ho do válečku, vykrajujeme z něj kousky, rukou je zploštíme a doprostřed dáváme masovou směs. Konce těsta spojíme k sobě a uhladíme knedlíky.
Vaříme je deset až patnáct minut a podáváme s prohřátým červeným zelím, posypané cibulkou usmaženou na sádle..