Suroviny:
250 g másla
350 g hladké mouky
120 g moučkového cukru
3 žloutky
1 balíček vanilkového cukru
moučkový cukr na posypání
zavařenina (většinou se používá rybízová)
Postup:
Prosejte do mísy mouku, přidejte cukr a změklé máslo pokrájené na kousky. Všechny suroviny promíchejte, přidejte žloutky a vypracujte hladké těsto. Zabalte je do fólie a nechte v lednici minimálně 2 hodiny odpočinout.
Z těsta si oddělte pouze tu část, kterou budete momentálně zpracovávat, a ostatní vraťte do lednice. Těsto nechte chvilku povolit, aby nepraskalo. Můžete je válet mezi dvěma pečicími papíry, aby se nelepilo a bylo vyválené hezky rovnoměrně.
Spodní papír zlehka poprašte moukou a těsto rovnoměrně rozválejte na plát silný cca 3 mm.
Z poloviny koleček na plechu vypíchněte kovovou trubičkou střed. Jednotlivé vykrojené kousky cukroví opatrně přeneste pomocí plochého nože na plech vyložený pečicím papírem. Tvary s otvorem a bez něj pečte zvlášť.
Cukroví pečte 6–10 minut v troubě vyhřáté na 160 °C. Nechte na plechu zchladnout. Nakonec části cukroví bez otvoru namažte marmeládou, navrch položte odpovídající tvar s dírkou a opatrně spojte. Příliš netlačte, aby nám cukroví neprasklo. Můžete je ještě lehce poprášit práškovým cukrem.
Pokud chcete upéct opravdu dobré linecké, musíte používat vždy jen kvalitní suroviny. Neméně důležité je i to, jak linecké těsto zpracujete.