Suroviny:
Těsto:
320 g vody
50 g olivového oleje
500 g hladké mouky
2 lžičky soli (10 g)
1 lžička cukru
6–7 g čerstvého droždí
Na potření těsta pod cibuli:
3 lžíce oleje
1 lžíce vody
špetka soli
Náplň:
3–4 střední červené cibule
olivový olej
čerstvý rozmarýn
mletý pepř – podle chuti
hrubozrnná sůl
Postup:
Všechny suroviny dáme dohromady a uděláme si kvásek. Necháme kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části. Připravíme si dva plechy s pečicím papírem, který dobře potřeme olivovým olejem.
Na každý dáme polovinu těsta a roztáhneme jej do kulaté placky o tloušťce cca 1,5–2 cm. Necháme hodinu kynout.
Zatím oloupeme cibule, nakrájíme je na tenká půlkolečka, která v míse pokapeme olejem, a připravíme si i natrhané jehličky rozmarýnu.
Rozkynuté pláty těsta potřeme osolenou vodou s olivovým olejem (cca 3 lžíce oleje, 1 lžíce vody, sůl, promíchat), poklademe plátky cibule, zapíchneme rozmarýn. To vše ještě svrchu lehce posolíme, opepříme a bohatě zakapeme olivovým olejem.
Focacciu necháme dokynout a upečeme ve vyhřáté troubě na 220 °C dozlatova 15–20 minut.
Tip!
Focaccia je vynikající pečivo. Hodí se k polévkám, skvělá je zakapaná olivovým olejem.