Přišla vám návštěva a vy nemáte nic, co byste jí nabídli? Připravte jí rychlé pohoštění z brambor, šunky a sýra.
Suroviny:
6 velkých brambor
15 dkg strouhaného sýra, například ementálu či goudy nebo třeba eidamu
15 dkg šunky nakrájené na kostičky
2 stroužky česneku
4 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
čerstvá jarní cibulka či pórek
hrst čestvé petrželky
Postup:
Brambory důkladně omyjte, ale neloupejte je. Každou z nich si nařezejte na tenké plátky, ale tak, aby vám držely pohromadě. To znamená, že řez neprovádíte až do konce, ale zhruba do dvou třetin brambory.
Nyní si smíchejte olivový olej s proslisovaným česnekem, solí a pepřem. Brambory svrchu také lehce potřete olivovým olejem.
Do každého řezu nalijte trochu směsi oleje s česnekem. Brambory posypejte sýrem a šunkou a nakrájenou jarní cibulkou, případně můžete použít také pažitku nebo pórek.
Brambory vyskládejte na plech nebo pekáč vyložený pečicím papírem. Pečte zhruba 40 minut na 180 °C.
Jakmile budou brambory upečené, vyndejte je z trouby a přendejte na talíř. Dozdobte hladkolistou petrželkou, případně jinou bylinkou.
Náš tip
Náplň do brambor lze libovolně obměňovat. Místo šunky a sýra můžete použít například kuřecí maso nakrájené na drobné kostičky a smetanu.