Italové se bez lasagní rozhodně neobejdou. Upečte si je i vy.
Suroviny:
400 g hovězího mletého masa
12 ks lasagní
2 stroužky česneku
1 menší cibule
hrst řapíkatého celeru
100 g parmazánu
400 g loupaných rajčat
2 lžíce rajčatového protlaku
1 dcl červeného vína
Na bešamel:
30 g másla
3 lžíce hladké mouky
500 ml polotučného mléka
Postup:
Cibuli a česnek pokrájejte a zpěňte na oleji. Přidejte mleté maso a nastrouhanou mrkev a celer. Vmíchejte protlak a víno.
Přidejte oloupaná rajčata a dochuťte solí a pepřem.
Rozpusťte si máslo a zaprašte ho moukou. Postupně zašlehejte mléko. Opět dosolte.
Dno zapékací misky vytřete bešamelem a na něj vyskládejte první vrstvu lasagní.
Pak přidejte masovou směs, opět trochu omáčky a opět lasagne.
Nakonec posypejte parmazánem. Pečte na 200 °C cca 40 minut.
Grana padano není parmazán
Je jeho levnější a méně kvalitní variantou. Pravý parmazán neobsahuje žádnou chemii a zraje 12 měsíců.