Když je venku špatné počasí, není nic lepšího než talíř horké a husté polévky, která voní zajímavým kořením a nabízí spoustu různých struktur a chutí.
Ingredience:
1 cibule
2 mrkve
½ malého celeru
4 střední brambory
½ malé brokolice
2 lžíce másla
2 lžičky mleté kurkumy
1 lžičku mletého koriandru
1 lžičku mletého římského kmínu
1 litr vody
sůl, pepř
plechovka loupaných rajčat
plechovka slité cizrny
hrst hladkolisté petržele
chilli podle chuti
Postup:
Očistěte a nakrájejte zeleninu a brambory. Cibuli nakrájejte najemno, mrkev na kolečka, celer a brambory na kostičky, brokolici rozeberte na malé růžičky.
Na másle osmahněte cibuli do sklovata.Přisypejte všechno koření a za stálého míchání ho nechte asi 2 minuty osmahnout, ať se pěkně rozvoní.
Pak přidejte všechnu zeleninu kromě brokolice, rajčat a cizrny. Opékejte několik minut spolu s kořením a cibulí. Zelenina by měla získat krásnou zlatavou barvu.
Zalijte litrem vody, osolte a opepřete, přiveďte k varu a pomalu na mírném plameni vařte 15 minut. Poté přidejte rajčata (v hrnci je rozmáčkněte vařečkou), vodou propláchnutou cizrnu a nakonec brokolici.
Vařte ještě dalších 5 minut. Ochutnejte, a je-li třeba, dochuťte solí či pepřem. Do hotové polévky vmíchejte nasekanou petržel.
Tip redakce
Ihned podávejte, ale pokud vám něco zbude do druhého dne, budete nadšeni – všechny chutě se přes noc nádherně prolnou. Máte-li rádi ostrá jídla, na talíři si polévku přiostřete chilli – čerstvým, sušeným nebo pastou.