Tahle sladká dobrota je kalorickou, nicméně i v parném létě velmi chutnou bombou.
Potřebujete:
450 g listového těsta, 120 g másla, 300 g vlašských ořechů, 0,5 lžičky skořice, 1,5 lžíce cukru
Na sirup:
340 g cukru, 6 lžic medu, 340 ml vody, 1 lžíci citronové šťávy
Postup:
Smíchejte cukr, med, vodu a citronovu šťávu a na mírném ohni je nechte rozpustit. Poté oheň zesilte, vařte sirup do zhoustnutí a nechte vychladnout.
Máslem vymažte zapékací formu o velikosti asi 30×20 cm. Listové těsto rozdělte na tři části, z každé vyválejte plát a jeden položte na dno formy. Smíchejte nasekané oříšky, cukr a skořici a polovinu směsi dejte na těsto.
Přikryjte dalším plátem a na něj dejte zbylou směs. Zakryjte posledním plátem, potřete ho máslem a ostrým nožem nařízněte povrch do tvaru diamantu.
Těsto pokropte vodou a pečte při 180 °C 30 minut. Troubu zbytečně neotvírejte. Pak zvyšte teplotu a pečte ještě čtvrt hodiny, až je moučník křupavý. Vyndejte z trouby a hned polijte sirupem, případně posypejte nasekanými oříšky. Nechte vychladnout a nakrájejte.