A když buchty, nemůže chybět česká klasika – buchty jako od babičky. Kromě tvarohové můžete použít povidla nebo náplň makovou.
Potřebujete:
1 kg hladké mouky, 120 g cukru krupice, 100 g vepřového sádla, 42 g čerstvého droždí, 3 bílky, 5 dl mléka, špetku soli, 1 žloutek na potření
Na náplň:
500 g tvarohu, 150 g cukru, 2 vanilkové cukry, hrst rozinek, 1 vejce
Postup:
Z trochy mléka, cukru a droždí si připravte kvásek. Mouku, cukr, sádlo, bílky, mléko a špetku soli dejte do mísy přidejte vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto. Mísu s těstem zakryjte bavlněnou utěrkou a nechte asi hodinu kynout při pokojové teplotě.
Smíchejte tvaroh, oba cukry, vejce a rozinky. Vykynuté těsto přendejte na vál, rozválejte ho na silnější plát a nakrájejte na čtverce. Na ně dejte lžičkou připravenou tvarohovou náplň a zabalte.
Buchty vkládejte do vymazaného plechu nebo pekáčku těsně vedle sebe. Před pečením je potřete žloutkem prošlehaným s trochou mléka. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25 minut. Hotové pocukrujte moučkovým cukrem.