Rebarboru můžete i zavařit jako džem a schovat třeba na zimu. Můžete ho použít na lívance, do jogurtu, na chleba, prostě jako každý jiný.
Potřebujete:
800 g oloupané rebarbory, 50 g čerstvého zázvoru, 1 pomeranč, 800 g želírovacího cukru 1 : 1, 1 citron
Postup:
Očištěnou rebarboru nakrájejte na 2cm kousky, dejte je do mísy a posypejte cukrem. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a poté šťávu z citronu a pomeranče. Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno na směs. Promíchejte, zakryjte fólií a nechte 2–3 hodiny stát. Občas promíchejte.
Do kastrolu přesypejte směs rebarbory a cukru a přiveďte k varu. Ztlumte oheň a na mírném plameni 10 minut za občasného míchání povařte. Na talířku zchlazeném chvilku v mrazáku zkuste kousek džemu, zda už tuhne. Pokud ne, ještě chvíli povaříme.
Nechte 15 minut stát a pak teprve naplňte do sterilních sklenic a uzavřete.