Nějaké ovocné jídlo by rozhodně na svátečním stole nemělo chybět. Eva sice v ráji nabídla Adamovi jablko, ale víte, jak to dopadlo… Připravte raději sladko-slaný dezert z hrušek.
Potřebujete:
4 pevnější hrušky, 2 lžíce medu, 2 hřebíčky, 1 kousek skořice, 3 kuličky černého pepře, 2 badyány, 200 ml suchého červeného vína, 1 hrst ořechů, 80 g sýru s modrou plísní
Postup:
Hrušky rozpulte a vykrojte jádřince. Naskládejte je do pekáče řeznou stranou nahoru a každou potřete medem. Přidejte do pekáčku koření a zalijte vínem.
Pekáček vložte do trouby předehřáté na 180 °C a nechte péct asi 30 minut. Poté do prohlubně po jádřinci vložte po lžičce rozdrobeného sýra a nechte ještě chvilku zapéct, až se sýr trochu rozteče.
Upečené hrušky vyjměte, rozdělte je na talíře, posypejte nasekanými ořechy, případně přelijte trochou omáčky a podávejte. .