Potřebujete:
1 středně velkou máslovou dýni, 100 g moučkového cukru, 100 g másla + na vymazání, 2 vejce, 200 g mletých mandlí, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 smetanu ke šlehání,
Postup:
Dýni oloupejte, odřízněte stonek a spodní část a rozpulte ji. Lžicí vydlabejte semínka a dužinu nakrájejte na kostky. Ve vařicí vodě je vařte 10–15 minut doměkka a přeceďte. Uvařenou dýni rozmixujte a nechte vychladnout.
Utřete máslo s cukrem do pěny, přidejte vejce, dvě lžíce mletých mandlí, prášek do pečiva a důkladně promíchejte. Pak přidejte dýňové pyré, zbylé mandle a promíchejte. Pokud je těsto moc husté, zřeďte ho mlékem.
Vymažte formu máslem, vlijte do ní těsto a rovnoměrně ho rozprostřete. Pečte v troubě při 180 ºC. asi ¾ hodiny. Pokud začne koláč příliš rychle hnědnout, zakryjte ho alobalem. .