Potřebujete:
Na těsto:
500 g hladké mouky, 100 g cukru moučka, 42 g droždí, 10 ml slunečnicového oleje, 250 ml mléka, 2 žloutky, sůl
Na náplň:
250 g měkkého tvarohu (ne z vaničky), 1 vanilkový cukr, 2 lžičky strouhané citronové kůry, 1 žloutek, cukr moučka (podle chuti)
Postup:
Smíchejte v míse 4 lžíce vlahého mléka, 2 lžíce mouky a 2 lžíce cukru. Do těstíčka rozdrobte kvasnice. Mísu zakryjte a nechte kvásek v teple vzejít.
Do velké mísy prosejte mouku s cukrem. Udělejte do ní důlek, vlijte vzešlý kvásek, vlahé mléko, olej a dva žloutky. Přidejte špetku soli a vypracujte hladké nelepivé těsto. Těsto nechte v teple hodinu kynout. Po půl hodině je prohněťte.
Zatímco těsto kyne, důkladně promíchejte všechny přísady na náplň. Pokud je příliš hutná, přidejte trochu mléka nebo rumu.
Pekáč vymažte olejem. Z vykynutého těsta udělejte kuličky o velikosti dětské pěsti. Kuličky roztahujte na placičky silné asi 5 mm. Do každé dejte lžíci náplně.
Buchtu zabalte, poválejte v dlaních a spojem dolů buchty skládejte do pekáče. Na pekáči nechte buchty ještě 10 minut kynout. Pečte v troubě předem vyhřáté na 175 °C půl hodiny. Hotové buchty můžete potřít máslem a pocukrovat. .