Suroviny na 4 porce:
1 červená paprika
150 g fazolí
5 stroužků česneku
500 g mletého hovězího masa
1 cibule
2 červená chilli paprička
drcený pepř
sůl
3 rajčata
0,5 l hovězího vývaru
chilli koření
1–2 lžíce kukuřičné mouky
Postup:
Fazole den předem namočte (i na 2 dny). Rajčata nařízněte, spařte, oloupejte a dužinu nasekejte nadrobno. Vývar ohřejte, aby byl horký. Cibuli a česnek oloupejte, cibuli nasekejte najemno, česnek nakrájejte na plátky.
V hlubší pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli a osmažte dozlatova. Přidejte česnek a ihned mleté maso. Společně vše restujte, dokud se maso nerozpadne na drobné kousky. Pak přidejte fazole s rajčaty, krátce osmahněte a zalijte částí vývaru.
Podle chuti osolte a okořeňte pepřem a chilli kořením. Směs přikryjte poklicí a za občasného míchání a podlévání duste, dokud nejsou fazole měkké. Zatím očistěte chilli papričku s paprikou a nasekejte je najemno.
Když jsou fazole měkké, přidejte sekané papriky a krátce poduste. Chilli con carne vyduste do požadované konzistence nebo zahustěte kukuřičnou moukou rozmíchanou ve vodě. Chilli con carne Mexico podávejte s rýží nebo chlebem. Podle chuti lze přidat i kukuřici.