Suroviny:
1,2–1,5 kg srnčí kýty
100 g másla
1 lžíce koření na divočinu
200 g špeku
2 balíčky mražené zeleninové směsi pod svíčkovou
6 bobkových listů
10 kuliček nového koření
10 kuliček celého pepře
2 smetany ke šlehání
30 g slaniny
hladká mouka
sůl
cukr
citronová šťáva
Postup:
Srnčí kýtu odblaňte a potřete směsí rozpuštěného másla a koření na divočinu. Nechte uležet v lednici přes noc.

Druhý den maso prošpikujte a osolte. V pekáči nechte rozpustit slaninu a maso na ní ze všech stran opečte, aby se zatáhlo. Přidejte zeleninu, koření a podlijte. Pečte na 160–170 °C asi 3 hodiny, zakryté alobalem, aby maso nevyschlo.
Když je maso měkké, vyndejte je z pekáče, nakrájejte na plátky a uchovávejte v teple. Ze zeleniny vyberte koření, přelijte ji spolu s výpekem do většího hrnce a rozmixujte, případně i propasírujte.
Omáčku zjemněte smetanou, podle potřeby můžeme zahustit hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě. Dochuťte cukrem, solí a citronovou šťávou.
Podávejte s knedlíkem, ideálně karlovarským, ale můžete vybrat i jiný, který vaší rodině chutná.
Tohle vypadá vážně chutně, ale srnčí maso není zrovna snadno k sehnání. Určitě bych to chtěla jednou zkusit, zní to jako dobré jídlo k nedělnímu obědu.
Tento recept na srnčí kýtu na smetaně zní opravdu skvěle, ráda bych ho zkusila, až budu mít k dispozici srnčí maso. Myslím, že kombinace s karlovarským knedlíkem bude dokonalá!