Írán je velmi rozlehlý, a proto se kuchyně v různých částech země může lišit. Jedno však mají recepty společné – vyznačují se kombinací sladkých a slaných chutí a také používáním různého koření.
To jim dodává jejich charakteristickou chuť a vůni. Pokud si připravíte některou z těchto dobrot sama doma, rázem se přenesete do daleké Perské říše.
Suroviny:
4 kuřecí stehna
3 lžíce olivového oleje
½ hrnku vody
1 velká cibule
2 hrnky vlašských ořechů
4 granátová jablka
½ hrnku cukru
1 citron
1 lžíce třtinového cukru
sůl
pepř
Krok za krokem:
1. Granátová jablka rozeberte na semínka a asi ¼ odložte stranou, využijete je později na posypání hotového pokrmu. Ze zbylých semínek vymačkejte pomocí odšťavňovače nebo lisu na brambory šťávu.
Tu nalijte do kastrolu a přidejte k ní cukr a šťávu z jednoho citronu. Směs vařte na nízkém plameni asi 45 minut, dokud nezhoustne.
2. Ve velkém litinovém hrnci nebo hluboké pánvi rozpalte 1 lžíci olivového oleje, vložte do něj kuřecí stehna a z obou stran je opečte dozlatova. Přidejte půl hrnku vody, hrnec zakryjte poklicí a maso duste na středním plameni asi 30 minut.
3. Mezitím v pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, vhoďte do něj nadrobno nakrájenou cibuli a asi 5 minut ji opékejte, dokud nebude krásně nazlátlá. Pokud je potřeba, kuřecí maso v hrnci podlijte trochou vody, aby se nepřichytilo ke dnu.
4. Vlašské ořechy dejte do mixéru a rozmixujte je najemno. Poté je přidejte do pánve k cibuli a krátce je opečte, stačí asi 2 minuty, jinak by mohly zhořknout.
5. Ořechovou směs přimíchejte do hrnce ke kuřeti, zalijte ji omáčkou z granátového jablka, osolte, opepřete a promíchejte.
Hrnec zakryjte poklicí, plamen stáhněte na minimum a vše za občasného míchání duste asi hodinu a půl, dokud omáčka nezhoustne. Pokud je potřeba, přidejte trochu třtinového cukru, případně ještě trochu soli nebo pepře.
6. Hotový pokrm odstavte z plotny a nechte ho asi 10 minut odstát. Během této doby se na jeho povrchu vytvoří tenká vrstva oleje z vlašských ořechů, která dodává omáčce tu správnou chuť.
Směs rozdělte do talířů a každou porci posypejte semínky z granátového jablka. Jako příloha se nejlépe hodí dušená rýže nebo arabské chlebové placky.
Slaný rýžový koláč
Základem tohoto tradičního slaného koláče je šafránová rýže, která je na povrchu krásně křupavá, ale jakmile koláč rozkrojíte, dostanete se k vláčné a voňavé kuřecí náplni. Příznivkyně neobvyklých chutí si tento recept zamilují!
Suroviny:
400 g basmati rýže
300 g kuřecích prsou
200 g řeckého jogurtu
3 žloutky
1 cibule
špetka mletého šafránu
50 g másla
sůl
pepř
1 lžíce olivového oleje
1 lžička kurkumy
sušené brusinky na ozdobu
Jak na to?
Rýži nasypejte do síta a několikrát ji propláchněte, dokud voda nebude zcela čirá. Poté ji vložte do hrnce, zalijte ji vroucí vodou, osolte a asi 6 minut vařte na skus. Přeceďte ji a odložte ji prozatím stranou.
V pánvi rozehřejte olivový olej a opečte na něm kostičky kuřecího masa a nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte kurkumu, sůl, pepř a šafrán rozmíchaný ve trošce vody.
Směs promíchejte, zakryjte ji poklicí a duste asi 10 minut, dokud maso nebude zcela měkké. V míse smíchejte jogurt, šafrán a žloutky. Přimíchejte asi třetinu rýže a vzniklou směs rozložte na dno zapékací formy vymazané máslem.
Na ni rozložte kuřecí maso a zakryjte ho zbytkem vařené rýže. Povrch zakápněte rozpuštěným máslem a zakryjte ho alobalem. Mísu s koláčem vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi hodinu.
Po upečení nechte koláč asi 10 minut vychladnout ve formě a poté ho opatrně vyklopte. Koláč podávejte posypaný nasekanými sušenými brusinkami, doplněný o malý zeleninový salát.
Tip!
Do rýže můžete přidat kešu ořechy, arašídy nebo nasekané pistácie.







Miluji, jak mohou jídla přenést člověka do jiných koutů světa. Íránská kuchyně je plná zajímavých chutí a koření, což přímo láká ke zkoušení!
Tento recept mě úplně nadchl! Kombinace sladkých a slaných chutí je skvělá, určitě si ho zkusím připravit doma. Nejvíc mě zaujala ta omáčka z granátového jablka.