Tyto nadýchané houstičky z kynutého těsta patří ve Švédsku k cukrářským pokladům. V minulosti se podávaly pouze jako bulky, které se na talíři zalily teplým mlékem.
V posledních desetiletích však tento tradiční recept získal nový kabátek a byl vylepšen o jemný mandlový krém a domácí šlehačku. Zkuste si tyto sladké bochánky připravit doma.
Suroviny:
500 g hladké mouky
250 ml plnotučného mléka
75 g másla
75 g cukru
25 g čerstvého droždí
1 vejce
½ lžičky soli
1 lžička mletého kardamomu
Na náplň:
200 g mandlí
100 g moučkového cukru
1 lžíce plnotučného mléka
400 ml smetany ke šlehání
moučkový cukr na posypání
Krok za krokem:
1. Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné, ale ne horké. Rozdrobte do něj kvasnice, přidejte lžíci cukru a vše promíchejte. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. Mezitím si v kastrolu rozehřejte máslo a posléze ho nechte částečně vychladnout.
2. Do velké mísy nasypejte prosátou mouku, mletý kardamom, sůl a zbylý cukr. Vše důkladně promíchejte a přidejte také rozpuštěné máslo, vejce a kvásek.
Pomocí kuchyňského robota vytvořte hladké a pružné těsto, které se nebude lepit na stěny mísy, trvá to asi 10 minut. Mísu s těstem zakryjte potravinářskou fólií a odložte ji na teplé místo.
3. Správně vykynuté těsto poznáte podle toho, že se jeho objem zdvojnásobil. Vyklopte ho na pomoučený vál a rozdělte na 12 stejně velkých dílů. Vytvarujte z nich hladké kuličky a naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
4. Zakryjte je utěrkou a nechte kynout dalších 20 minut. Poté je potřete rozšlehaným vejcem, vložte je do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 12 minut dozlatova. Poté je přesuňte na mřížku a nechte vychladnout.
5. Mandle společně s moučkovým cukrem a lžící mléka rozmixujte na hladkou pastu. Každému bochánku odkrojte vrchní část, vydlabejte trochu střídky a tu nakrájejte nadrobno. Smíchejte ji s mandlovým krémem.
6. Smetanu vyšlehejte dotuha. Spodní část každé bulky natřete mandlovým krémem a pomocí zdobicího sáčku na ni naneste šlehačku. Na závěr bochánek zakryjte odkrojenou čepičkou.
Před podáváním každý kousek poprašte moučkovým cukrem. Moučník můžete podávat jen tak ke kávě nebo zalitý teplým mlékem, jak se to dělá ve Švédsku.
Vláčný čokoládový koláč
Tento tradiční švédský moučník je specifický nejen absencí kypřicího prášku v receptu, ale také tím, že i po upečení zůstává ve středu vláčný a trochu lepivý. Ve švédských domácnostech se tento dort připravuje poměrně často.
Suroviny:
150 g hořké čokolády
150 g másla
200 g třtinového cukru
100 g hladké mouky
3 vejce
špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžíce kakaa
máslo na vymazání formy
Jak na to?
Kulatou dortovou formu vymažte máslem a vysypejte kakaem, aby vám později koláč šel dobře vyklopit. Můžete si rovnou předehřát troubu na 175 °C, protože těsto budete mít připravené rychle.
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu společně s máslem. Až se obě suroviny spojí, odstavte kastrol z plotny. Ve velké míse krátce prošlehejte vejce s cukrem a přidejte k nim prosátou mouku smíchanou se špetkou soli a kvalitním kakaem.
Na závěr přidejte také čokoládovou směs a vanilkový extrakt a vše dobře promíchejte, abyste získala hladké těsto.
Připravené těsto nalijte do dortové formy, vložte do trouby a pečte asi 20 minut, dokud povrch koláče neztuhne. Dejte si však pozor, abyste ho nepřepekla, koláč by měl uvnitř zůstat vláčný a lepkavý.
Hotový moučník před nakrojením nechte alespoň částečně vychladnout. Každý kousek na talíři ozdobte kopečkem domácí šlehačky a malinami.
Tip!
Použijte pouze kvalitní čokoládu, obsahující alespoň 70 % kakaa.
Já tyhle bochánky už jednou pekla a musím říct, že jsou úžasný! Mandlovej krém a šlehačka je super kombinace, doporučuju všem.
Jéé, Švédský bochánky vypadaj fakt super! Určitě to musím zkusit upéct, miluju pečivo se šlehačkou. Kardamom mi navíc vždycky voní jako pohádka.