Ajvar je balkánská omáčka nebo pasta, jejímž základem jsou pečené papriky a má charakteristickou sladko-pikantní chuť.
Potřebujete:
✿ 6 červených paprik
✿ 8 rajčat
✿ 5 lilků
✿ 1 cibuli
✿ 15 stroužků česneku
✿ 1 lžičku mleté uzené papriky
✿ 150 ml olivového oleje
✿ 2 lžičky soli
✿ 0,5 lžičky pepře
✿ 1 lžičku tymiánu
✿1 špetku oregana
1. Papriky a lilky omyjte, vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olejem a dejte je péct do trouby při 200 °C asi 30 minut. Pak je přendejte do mísy, přikryjte fólií a nechte asi 15 minut zapotit.
2. Slupky oloupejte, odstraňte jádřince a vše nakrájejte na menší kousky. Rajčata spařte horkou vodou, oloupejte a nakrájejte také na malé kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
3. Na oleji nechte zesklovatět cibuli, přidejte česnek a asi po minutě zeleninu. Vše rozmixujte tyčovým mixérem, dochuťte solí, pepřem, uzenou paprikou, bylinkami, promíchejte a vařte do zhoustnutí. Ještě horké plňte do sklenic, uzavřete a nechte vychladnout dnem vzhůru.
Už dlouho jsem chtěla vyzkoušet něco z balkánské kuchyně. S těmito jednoduchými kroky to snadno zvládnu i já!
Ajvar je skvělý doplněk k mnoha jídlům, rozhodně stojí za to si ho doma vyrobit. Už teď se těším, až ho namažu na čerstvý chlebík.
Ajvar vypadá strašně krásně, musím to zkusit doma. S těma paprikama to bude super fotka!