Jakmile se na stromech začnou zabarvovat první listy, přichází ve Spojených státech čas na přípravu tradičních podzimních dezertů, které mají za oceánem dlouhou tradici a všichni Američané je milují.
Za vyzkoušení rozhodně stojí asi nejoblíbenější z nich – křehký koláč s dýňovým krémem, který voní po skořici a po zázvoru.
Suroviny:
Na těsto:
250 g hladké mouky
125 g másla
1 vejce
2 lžíce studené vody
1 lžíce cukru
špetka soli
Na náplň:
700 g máslové dýně
200 ml smetany ke šlehání
100 g třtinového cukru
1 lžička skořice
1 lžička mletého zázvoru
špetka mletého hřebíčku
špetka muškátového oříšku
špetka soli
2 vejce
Na ozdobu:
šlehačka
hrst ořechů
Krok za krokem:
1. Nejprve se pusťte do přípravy dýňového pyré. Dýni očistěte a nakrájejte ji na menší kousky. Ty vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte je do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 30 minut doměkka.
2. Vychladlou dýni vložte do stolního mixéru a rozmixujte ji na hladké pyré. To odložte prozatím stranou a nechte ho odpočinout v lednici. Mezitím se pusťte do přípravy těsta.
3. Prosátou mouku smíchejte se solí a cukrem, přidejte na kostičky nakrájené vychlazené máslo a prsty vypracujte tradiční drobenku.
Do té vmíchejte vejce a studenou vodu. Vzniklé těsto zabalte do fólie a uložte ho asi na hodinu do lednice. Získá tak tu správnou konzistenci.
4. Z vychlazeného těsta vyválejte kulatý plát a vložte ho do koláčové formy. Jeho okraje seřízněte nožem a střed těsta na několika místech propíchněte vidličkou.
Přikryjte ho pečicím papírem a zasypejte fazolemi. Pečte 190 °C asi 5 minut, poté odstraňte papír a koláč pečte dalších několik minut.
5. Do dýňového pyré vmíchejte vejce, koření, cukr, sůl a tučnou smetanu ke šlehání. Vše promíchejte metlou, aby vznikl hladký krém. Ten nalijte do předpečeného korpusu a jeho povrch uhlaďte stěrkou.
6. Koláč vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte ho asi 45 minut, dokud okraje nezezlátnou a náplň neztuhne. Poté ho přesuňte na mřížku a nechte ho zcela vychladnout.
Asi 2 hodiny před nakrojením vložte koláč do lednice, bude se vám lépe krájet a nebude se rozpadat. Před podáváním ho ozdobte šlehačkou a nahrubo nasekanými ořechy.
Smažené jablečné koblížky
Tyto božské koblížky se připravují s jablečným moštem, který jim dodává vláčnost a výraznou vůni i chuť.
Ve Spojených státech se na podzim prodávají na farmářských trzích, většinou doplněné o šálek horkého jablečného nápoje. Pokud neplánujete cestu za oceán, připravte si tento voňavý dezert v pohodlí domova!
Suroviny:
250 ml jablečného moštu
300 g hladké mouky
100 g másla
2 vejce
150 g třtinového cukru
120 ml zakysané smetany
2 lžičky kypřicího prášku
½ lžičky jedlé sody
½ lžičky soli
1 lžička skořice
špetka muškátového oříšku
skořicový cukr na obalení
olej na smažení
Jak na to?
Mošt nalijte do kastrolu a na středním plameni ho nechte probublávat, dokud se nezredukuje asi na polovinu.
Odložte ho stranou a nechte zcela vychladnout. V míse smíchejte prosátou mouku, kypřicí prášek, sůl, jedlou sodu, skořici a muškátový oříšek.
V jiné míse vyšlehejte rozpuštěné máslo s třtinovým cukrem do hladké směsi. Do té pak postupně zašlehejte vejce, zakysanou smetanu a zredukovaný mošt.
Na závěr přidejte suché suroviny a vytvořte husté těsto. To rozválejte na silný plát a vykrojte z něj kolečka.
Ve velké pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje, vložte do něj koblížky a smažte je z obou stran dozlatova. Po vyjmutí z oleje je ihned obalte ve směsi cukru a skořice. Podávejte je ještě teplé, doplněné o lžíci jogurtu.
Dýňový koláč se skořicí, to prostě musím mít! Mám ráda, když pečení voní po zázvoru. Určitě vyzkouším!
Nikdy sem nezkusila dýňový koláč, ale podle tohohle receptu to zkusím. Snad to uvařím správně bez problémů.
Tento recept na dýňový koláč vypadá skvěle! Zázvor a skořice jsou pro podzimní dezerty perfektní kombinací.
Moc ráda peču a dýňový koláč zní báječně! Už se těším, až ho vyzkouším s rodinou. Snad se mi to povede!