Tentokrát se přesuneme do dalekého Vientamu, jehož kuchyně rozhodně stojí za vyzkoušení! Vyznačuje se použitím mnoha druhů bylinek, koření, čerstvé zeleniny a masa.
Spousta vietnamských dobrot se připravuje a prodává v pouličních stáncích, výjimkou není ani tato tradiční hovězí polévka s nudlemi. Připravte si ji sama doma a uvidíte, že se budete olizovat až za ušima!
Suroviny:
Na vývar:
1,5 kg hovězích kostí
3 l vody
¼ bulvy celeru
1 petržel
1 mrkev
1 cibule
4 šalotky
2 cm čerstvého zázvoru
1 celá skořice
1 kardamom
1 hvězdička badyánu
1 lžička rybí omáčky
1 lžička oleje
sůl
Na polévku:
200 g rýžových nudlí
0,5 kg hovězí roštěné
1 jarní cibulka
1 limetka
1 čerstvá chilli paprička
sójové výhonky
čerstvý koriandr
Krok za krokem:
1. Hovězí kosti opláchněte pod tekoucí studenou vodou, vložte je do pekáče a pečte je asi 20 minut na 200 °C.
Jakmile trochu zhnědnou, přendejte je do velkého hrnce a zalijte studenou vodou. Přidejte mrkev, petržel, celer a cibuli a směs na středním plameni přiveďte k varu.
2. Během vaření odebírejte vzniklou pěnu, díky tomu zůstane vývar krásně čirý a nezakalí se. Zhruba po půl hodině přidejte do hrnce hovězí roštěnou a vařte ji asi hodinu doměkka.
Poté maso vyjměte a vložte do misky se studenou vodou, aby neztratilo svou barvu a šťavnatost. Následně roštěnou zabalte do potravinářské fólie a dejte ji do mrazáku.
3. Kosti se zeleninou vařte ještě další dvě hodiny, jen tak bude vývar opravdu silný a jeho chuť bude intenzivní. Hotový vývar slijte do menšího hrnce, zeleninu a kosti vyhoďte.
4. Na suché pánvičce opražte badyán, kardamon, skořici, zázvor a šalotku nakrájenou nadrobno. Tuto směs přidejte do hrnce s vývarem, dochuťte rybí omáčkou a osolte.
5. Rýžové nudle uvařte podle návodu na obalu. Hovězí maso vyjměte z mrazáku, nakrájejte ho na tenké plátky a povařte je ve vývaru. Poté je vyjměte děrovanou naběračkou a odložte stranou.
6. Do polévkových misek nejprve vložte uvařené rýžové nudle a maso, zalijte je masovým vývarem, přidejte sójové výhonky, nasekaný koriandr a nakrájenou chilli papričku.
Na závěr polévku dozdobte nakrájenou jarní cibulkou a zakápněte ji limetovou šťávou.
Pikantní sendvič s masem
Tuto plněnou bagetu si zamilujete hned po prvním ochutnání. Ve Vietnamu ji místní konzumují hlavně k snídani. Vy si ji však můžete připravit třeba jako svačinu do práce nebo na výlet jako chutný a vydatný oběd.
Suroviny:
2 čerstvé bagety
300 g hovězí svíčkové
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce rybí omáčky
2 lžíce třtinového cukru
2 stroužky česneku
1 mrkev
1 bílá ředkev
3 lžíce rýžového octa
4 lžíce majonézy
hrst čerstvého koriandru
¼ okurky
1 chilli paprička
sůl
pepř
Jak na to?
Mrkev a ředkev nakrájejte na tenké plátky a promíchejte je se lžící cukru, solí a rýžovým octem. Vše nechte alespoň hodinu uležet.
Mezitím si nakrájejte hovězí maso na co nejtenčí plátky a naložte ho do směsi obou omáček, cukru, prolisovaného česneku a pepře. Nechte ho marinovat asi půl hodiny a poté ho zprudka opečte na rozpálené pánvi.
Bagety rozkrojte nejprve na poloviny a pak podélně. Vnitřky potřete majonézou, vložte plátky okurky, nasekané chilli papričky, nakládanou zeleninu a teplé maso.
Na závěr bagetu posypejte nahrubo nasekaným čerstvým koriandrem a podávejte ji ještě teplou.
Tip!
Hovězí maso naložte do marinády den předem, sendvič tak získá lepší chuť.
Velmi zajímavý recept, jeho příprava vypadá jako výzva, ale věřím, že to stojí za to. Vietnamská kuchyně mě vždy překvapí svou pestrostí.
Vietnamské jídlo je vždy plné chutí a vůní. Tento recept na hovězí polévku vyzkouším o víkendu, určitě to bude hit u nás doma.
Miluju vietnamskou kuchyni, ty bylinky a čestvá zelenina, to je dokonalost. Už se těším, až polévku vyzkouším, snad se mi povede.
Ta polévka zní fakt skvěle! Miluju zkoušet nové recepty z různých koutů světa. Určitě si ji doma udělám, snad se mi povede.