Suroviny:
350 g kulatozrnné rýže
1 cibule
1 stroužek česneku
60 ml bílého vína
1 hruška
2 lžíce olivového oleje
1 l zeleninového vývaru
70 g parmazánu
50 g gorgonzoly
1 lžíce medu
1 lžíce másla
hrst ořechů
sůl
pepř
Postup:
Větší hrušku nakrájejte na tenké plátky. Rozložte je na plech, zakápněte medem, vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte asi 15 minut. Mezitím si v hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a vhoďte do něj celý stroužek česneku.
Opečte ho ze všech stran, odložte ho stranou a do pánve vložte nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přisypejte k ní rýži a opékejte ji, dokud nebude průsvitná. Přilijte bílé víno a nechte ho odpařit.
Následně začněte do pánve po troškách přilévat vývar. Po 15 minutách rýži ochutnejte, a pokud má tu správnou konzistenci, stáhněte rizoto z plamene, osolte ho a opepřete.
Vmíchejte do něj vychlazené máslo, gorgonzolu a parmezán. Rizoto rozdělte do talířů a každou porci ozdobte plátky pečené hrušky a nasekanými ořechy.
Tip!
Gorgonzolu můžete nahradit nivou.
Pečená hruška v rizotu? Wow, to je něco, co jsem ještě neslyšela, ale určitě to zkusím. Děkuji za super tip!
Rizoto s gorgonzolou vypadá jako parádní nápad! To spojení s medem musí být úžasný. Určitě si to někdy připravím.
Zbožňuju kombinaci sladké a slané chutě. Rizoto s hruškou a medem mě fakt láká. Moc díky za inspiraci!
Tohle rizoto vypadá skvěle! Miluju gorgonzolu a v kombinaci s hruškou a ořechy to musí být fakt lahoda. Už se těším, až to zkusím.