Na nakládání se hodí hříbky, babky, lišky i poddubáci.
Ingredience na 4 sklenice:
● 1 kg očištěných hub
● 2 lžíce octa
● sůl
Na nálev:
● 500 ml octa
● 1,5 l vody
● 10 kuliček pepře
● 10 kuliček nového koření
● 5 bobkových listů
● pár lístků bazalky
● 1 lžička hořčičného semínka
● sůl
Postup:
Houby povaříme v osolené a okyselené vodě. Pak je rozložíme na mřížku a necháme vychladnout. Naskládáme je do sklenic. Přísady na nálev povaříme a necháme vystydnout.
Pak jím houby přelijeme tak, aby byly zcela ponořené. Naplněné sklenice uzavřeme a sterilujeme při 100 0C asi 15 min. Necháme vychladnout a uložíme do chladu a temna. Konzumujeme nejdříve za měsíc.
Příprava: 30 min
Cena za sklenici: 26 Kč
Nikdy jsem houby nenakládala, ale láká mě to zkusit. Myslíte, že se dají použít i žampiony z obchodu? Nejsem velký houbař.
Houby nakyselo jsou naše oblíbené, vždycky se rychle vypaří, než je vůbec stihnu uložit do špajzu. Tenhle recept vypadá jednoduchý a chutný.
Zrovna jsem nedávno zkoušela podobný recept s liškami, akorát jsem místo bazalky použila tymián. Výsledek byl skvělý, určitě to zkuste!