Suroviny:
500 g telecí svíčkové
80 g parmské šunky
10 lístků šalvěje
2 lžíce másla
100 ml suchého vílého vína
sůl
Postup:
Maso nakrájejte na tenké, půlcentimetrové plátky a jemně je rozklepejte nejlépe obrácenou, hladkou stranou paličky a mezi potravinovými fóliemi nebo papíry na pečení.
Na každý kousek položte půl plátku parmské šunky, lístek šalvěje a spíchněte párátkem. Rozehřejte máslo a připravené plátky masa na něm zprudka osmahněte po obou stranách dozlatova, zhruba 2 minuty po každé straně.
Začněte na straně se šalvějí, přitom maso na horní straně osolte. Až se opeče maso i po druhé straně, podlijte je vínem.
Pokračujte v zahřívání pánve, dokud se víno téměř nevypaří. Odstavte a nechte maso 2 minuty odpočinout. Vyjměte párátka a podávejte.
Saltimbocca je tradiční italské jídlo, jehož název vyslovujeme slatimboka, což v italštině znamená „skočí do pusy“ a je odvozeno z italských slov saltare, což znamená skákat a bocca čili pusa. Tím se vyjadřuje, jak lahodné to jídlo je.
Existuje mnoho variací tohoto pokrmu, ale správná je jen ta z telecího masa. Jistě je můžete nahradit vepřovým nebo kuřecím, ale nebude to ono. Za vyzkoušení ale rozhodně stojí varianta s lilkem nebo houbami, kterou ocení vegetariáni.
Saltimbocca je opravdu lahodné jídlo, které jsem ochutnala při cestování po Itálii. Tento recept vypadá autenticky, přesně tak, jak si pamatuji!
Mám ráda italskou kuchyň a vypadá to, že tento recept na saltimboccu bych zvládla. Ta šalvěj a parmská šunka tomu dají určitě výbornou chuť.
Fotograficky by tenhle pokrm mohl vypadat úžasně! Už si to představuji na talíři. Tu variantu s lilkem si určitě vyzkouším, zní to zajímavě i pro vegetariány.
Skvělý recept! Italskou kuchyni miluju a těším se, až vyzkouším tento originální pokrm s telecím masem. Ta kombinace s parmskou šunkou je geniální.
Četla sem o saltimbocce a vypadá to fakt skvěle! Určitě to zkusim udělat doma, telecí maso je trochu dražší, ale proč si nedopřát něco dobrého.
Saltimbocca zní fakt dobře, ale v Plzni se telecí marně hledá. Budu muset zkusit tu verzi s kuřecím, snad to bude taky mňamka. Díky za tip!