Suroviny:
Na těsto:
180 g hladké mouky
100 g vychlazeného másla
špetka soli
50 ml ledové vody
Na náplň:
125 g ricotty
300 g rajčat
1 lžíce olivového oleje
1 lžička oregana
1 lžička drceného chilli
sůl
pepř
2 stroužky česneku
Postup:
V míse promíchejte mouku se špetkou soli. Přidejte na kostky nakrájené vychlazené máslo a špičkami prstů vypracujte drobenku. Do ní přilijte ledovou vodu a co nejrychleji vypracujte pružné těsto.
Zabalte ho do potravinové fólie a nechte minimálně hodinu odpočinout v lednici. Když je dostatečně vychlazené, vyválejte z něj tenký plát, vytvarujte kruh o průměru asi 35 cm a ten vložte do formy vyložené pečicím papírem.
Rajčata nakrájejte na tenké plátky a ve velké míse je promíchejte s olivovým olejem, chilli, oreganem, prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Korpus potřete ricottou a na ni rozložte rajčatovou směs.
Okraje těsta přehněte přes náplň a potřete je vodou nebo rozšlehaným vejcem. Koláč vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte ho asi 20 minut dozlatova. Před nakrojením ho nechte alespoň 20 minut odpočinout na mřížce.
Tip!
Před podáváním můžete koláč posypat sýrem feta.
Rada bych vyskousela tenhle recept! Zalezi na klimatizaci v me kuchyni, protoze ledove testo je klicove. Taky bych zkusila s více česnekem, je to moje vášeň.
Já osobně miluju rajčata a tenhle koláč vypadají fakt božsky! Přidala bych možná ještě trochu bazalky pro další vrstvu chutě.
Rajčatový koláč s chilli zní jako perfektní kombinace! Vždycky jsem měla ráda pikantní jídla, takže mě to hodně láká. Je skvělé vidět kreativní recepty, které spojují jednoduché suroviny.
Rajčatový koláč vypadá skvěle! Určitě ho zkusím, protože mi přijde perfektní k letní večeři na zahradě. Chilli v kombinaci s ricottou může být zajímavý zážitek pro chuťové buňky.