Suroviny:
170 g hladké mouky
60 g másla
3 lžíce studené vody
½ lžičky soli
Na náplň:
4 vejce
100 ml smetany
100 g strouhaného ementálu
150 g nakládaných hub
1 lžička másla
špetka muškátového oříšku
sůl
pepř
Postup:
Nejprve si připravte košíčky z těsta. Mouku promíchejte se špetkou soli a zapracujte do ní na kostičky nakrájené vychlazené máslo. Rukama vytvořte drobenku.
Do té postupně přidávejte ledovou vodu, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte ho na hodinu odpočinout do lednice.
Připravte si náplň. Na lžičce másla osmažte cibuli dozlatova a přidejte k ní nakrájené nakládané houby. Vše zalijte vejci rozšlehanými se smetanou a ochuťte solí, pepřem a trochou muškátového oříšku.
Směs na středním plameni asi 5 minut zahřívejte a poté ji odstavte z plotny. Z těsta vyválejte asi 3 mm silný plát a vykrajujte z něho kolečka.
Ta vkládejte do formiček vymazaných máslem, dobře je upěchujte, propíchejte vidličkou a vložte do trouby předehřáté na 180 °C.
Po 10 minutách plech z trouby vyjměte a košíčky naplňte smetanovou směsí. Pečte je dalších 15 minut, dokud náplň neztuhne.
Super recept, miluju kombinaci hub a sýra. Určitě se hodí na večer s kamarádama, díky za tip!
Wow, ty křehký košíčky s houbama vypadají fakt skvěle! Určitě to zkusím udělat podle tohohle receptu, už se těším na fotky!