Suroviny:
Na koláč:
3 vejce
150 g cukru
200 g hladké mouky
120 ml oleje
1 balení kypřicího prášku
špetka soli
kůra ze 2 mandarinek
120 ml mandarinkové šťávy
hrst plátkových mandlí na ozdobu
1 mandarinka na ozdobu
Na sirup:
100 ml mandarinkové šťávy
50 g curku
1 lžička citronové šťávy
Postup:
Z vajec, cukru, oleje, mandarinkové šťávy i kůry, mouky, soli a kypřicího prášku vyšlehejte hladké těsto. Dortovou formu vyložte pečicím papírem a těsto do ni nalijte. Korpus vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 35 minut dozlatova.
Během pečení si připravte sirup. Mandarinkovou a citronovou šťávu svařte s cukrem, a jamile trochu zhoustne, stáhněte ji z plamene. Ještě horký koláč propíchejte na několika místech špejlí a zalijte ho ještě teplým sirupem.
Nechte ho zcela vychladnout. Před nakrojením ho posypejte plátky mandlí a ozdobte ho nakrájenými a oloupanými mandarinkami.
To vypadá moc dobře, mám ráda mandarinky! Určitě to zkusím, snad se povede.
Mandarinkový koláč se sirupem vypadá skvěle. Složení surovin je jednoduché a kombinace mandarinkové šťávy a sirupu musí být úžasná. Rozhodně vyzkouším!