Suroviny:
200 g krupice
100 g cukru
120 g bílého jogurtu
100 g másla
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička vanilkového extraktu
kůra z 1 pomeranče
loupané mandle na ozdobu
Na sirup:
200 g cukru
200 ml vody
šťáva z 1 pomeranče
Postup:
Nejprve si připravte sirup. Cukr s vodou pomalu přiveďte k varu, přidejte pomerančovou šťávu a vařte asi 5–10 minut, dokud sirup nezhoustne. Potom ho odložte stranou a pusťte se do přípravy těsta.
V míse smíchejte krupici s cukrem, práškem do pečiva a pomerančovou kůrou. Přidejte vanilkový extrakt, bílý jogurt a rozpuštěné, částečně vychladlé máslo.
Vše dobře promíchejte a vzniklé těsto nalijte do menšího pekáčku vyloženého pečicím papírem. Vložte ho do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut, dokud povrch krásně nezezlátne. Propečenost těsta vyzkoušejte špejlí.
Ještě horký koláč polijte připraveným sirupem a ozdobte mandlemi. Nechte ho alespoň hodinu odpočinout, aby dobře nasákl všechnu tekutinu. Krupicový koláč na talíři doplňte lžící řeckého jogurtu.
Nejlepší chutě! Miluju pomeranče! Určitě to vypadá jako chutný pokrm na rodinné odpoledne.
Tento krupicový koláč s pomerančem vypadá skvěle! Pečení je moje vášeň, takže tohle určitě zkusím přes víkend.
Zní to jako zajímavý recept! Určitě vyzkouším dát špetku pomeranče do koláče, to není špatný nápad.