Jarní polévka z mladých kopřiv vám dodá vitaminy i minerály. Díky bramborám zasytí a vajíčko dodá bílkoviny.
Potřebujete:
✿ 60 g mladých listů kopřivy
✿ 500 g brambor
✿ 400 ml zeleninového vývaru
✿ 1 šalotku
✿ 1 lžičku olivového oleje
✿ 30 g zakysané smetany
✿ sůl, pepř
✿ strouhaný muškátový oříšek
✿ 2 vejce
1. Vejce uvařte natvrdo. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte v osolené vodě doměkka. Kopřivové listy omyjte, nechte okapat a nasekejte. Poduste je asi 3 minuty v troše vývaru a pak přidejte brambory.
2. Šalotku nakrájejte nadrobno a orestujte ji na olivovém oleji. Přidejte ji ke kopřivám s bramborami, zalijte zbylým vývarem a krátce povařte. Odstavte, osolte a ochuťte pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem.
3. Do odstavené polévky vmíchejte smetanu a opatrně opět zahřejte. Podávejte s uvařeným vejcem, případně ozdobte lístky kopřivy.
Já fakt nevim, kopřivy by mě nenapadly dát do polívky. Ale když dodaj vitaminy, tak tomu dam šanci!
Já bych to zkusila s nějakou alternativou jako třeba tofu místo vajíčka. Taky máte nějaké tipy na veganskou verzi?
To zní úžasně! Miluji využití bylin v kuchyni a kopřivu jsem ještě nezkoušela. Díky za inspiraci, určitě brzy vyzkouším!