Tradiční japonská polévka má mnoho podob. Základem je ale vždy pasta miso, vyrobená fermentací sójových bobů se solí a houbami kōji.
Potřebujete:
✿ 750 ml zeleninového vývaru
✿ 2–3 druhy sezonní zeleniny
✿ 4 lžičky miso pasty
✿ 100 g tofu
✿ 2 houby (shitaake apod.)
✿ 1 cm zázvoru
✿ 4 ks řasy wakame
✿ 2 jarní cibulky
1. Wakame omyjte a vložte do misky s vodou. Po změknutí ji nakrájejte ji na kousky a odložte.
Zeleninu nakrájejte na tenké nudličky, houby na plátky a tofu na kostky. Přiveďte vývar k varu, přidejte zeleninu, houby a po chvíli řasu a vařte na mírném ohni 5–10 minut.
2. Naběračku polévky odeberte do misky a rozmíchejte v ní pastu miso. Oheň stáhněte na minimum, rozmíchané miso vraťte do polévky a nechte ji lehce hřát pod bodem varu asi 3–5 minut.
3. Přisypejte tofu a odstavte. Nakonec přidejte nakrájenou jarní cibulku nebo čerstvé bylinky a pár kapek šťávy ze zázvoru. Servírujte v malých miskách.
Miso polévka je nejen lahodná, ale i plná zdraví prospěšných látek. Sójová pasta skrývá neuvěřitelné množství benefitů pro naše tělo.
Jéé, miso polévku jsem měla možnost zkusit v jedné japonské restauraci a byla naprosto úžasná. Doufám, že se mi to povede doma taky tak dobře!