Na korpus:
100 g másla
50 g moučkového cukru
10 g vanilkového cukru
20 g mandlové mouky
1 vejce
170 g hladké mouky
½ lžičky soli
Na krém:
1 plátek želatiny
2 vejce
100 g cukru krupice
100 g citronové šťávy
140 g změklého másla
Sníh:
2 bílky
100 g cukru krupice

Postup:
Máslo utřete s oběma cukry dohladka, přidejte mandlovou mouku a vejce, krátce prošlehejte, přisypte mouku se solí a zlehka ji zapracujte, aby těsto drželo pohromadě, ale nehněťte ho zbytečně dlouho.
Zabalte je do potravinářské fólie a uložte do lednice alespoň na 4 hodiny, ale můžete je v ní nechat i přes noc.

Odpočinuté těsto vyndejte a nechte ho 15–20 minut odležet při pokojové teplotě. Z pečicího papíru vystřihněte kruh o 2 cm větší než dno koláčové formy a vyválejte na něm těsto dokulata přesně na rozměr papíru.
Pečicí papír i s těstem přesuňte do formy, uhlaďte, případné přesahující kousky odkrojte a propíchejte těsto na několika místech vidličkou, aby se při pečení nevzdouvalo. Formu s těstem uložte alespoň na 1 hodinu do chladu.
Troubu předehřejte na 180 °C a těsto v ní upečte dozlatova, trvá to zhruba 15–20 minut, a nechte ve formě zchladnout.
Do ledové vody v mističce namočte želatinu. Krém budete připravovat ve vodní lázni. V hrnci nechte vařit asi 2 centimetry vody.
Ve vhodné míse prošlehejte metlou vejce, cukr a citronovou šťávu. Postavte ji na hrnec s vroucí vodou tak, aby se nedotýkala hladiny, a šlehejte do zhoustnutí. Ihned odstavte.
Želatinu vymačkejte a vmíchejte ji do krému. Nakrájejte do něj máslo, rozmíchejte dohladka a vlijte do upečeného korpusu. Nechte zchladnout, zakryjte potravinářskou fólií a uložte do lednice zhruba na 4 hodiny.
Připravte sníh. Bílky s cukrem dejte do žáruvzdorné mísy, postavte ji na hrnec s 2 cm vroucí vody tak, aby se nedotýkala dnem hladiny, zahřívejte a zároveň šlehejte metlou, až se cukr rozpustí a směs bude hladká.
Našlehané bílky přelijte do mísy a ručním šlehačem nebo v kuchyňském robotu ušlehejte pevný a lesklý sníh.
Přesuňte ho do cukrářského sáčku s cukrářskou špičkou a stříkejte na vychlazený koláč drobné kytičky nebo špičky. Můžete je zlehka opálit flambovací pistolí nebo koláč vložte na pár vteřin do trouby pod gril.
Tenhle lahodný koláč pochází z Francie, kde mu říkají tarte au citron meringuée. Určitě i vás okouzlí spojení křupavého korpusu s vláčným a osvěžujícím citronovým krémem skrytým pod sněhem.
Když ho svým blízkým naservírujete společně s lahodnou kávičkou, tak na posezení u vás budou ještě dlouho vzpomínat.