Tyto voňavé perníčky patří k tradičním vánočním cukrovinkám.
Ingredience:
Na těsto:
● 300 g hladké mouky
● 120 g medu
● kůra z 1 pomeranče
● 2 vejce
● 60 g změklého másla
● 50 g žitné mouky
● 6 g jedlé sody
● 5 g mleté skořice
● 5 g mletého hřebíčku
● 3 g mletého badyánu
● 2 g soli
Na polevu:
● 200 g cukru moučky
● 75 g bílků (2 vejce)
Postup:
Vejce, med a cukr vyšlehejte ve vodní lázni do pevné pěny. Přidejte zbývající ingredience a vypracujte hladké těsto. Pomocí robota vám to půjde lépe, ale jde to i v ruce. Vypracované těsto dejte přes noc do lednice, zabalené do fólie.
Den poté z těsta vykrájejte dílky, každý o hmotnosti cca 20 g, a vytvořte z nich malé koule. Ty dejte na plech s pečicím papírem, vždy kousek dál od sebe. Pečte v troubě na 160 °C, asi 25 min.
Bílky s cukrem dobře vymíchejte dohladka, nešlehejte. Vychladlé perníčky pak namáčejte pomocí vidličky a nechejte okapat na mřížce. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě, ale až po úplném zatuhnutí polevy.
Příprava: 60 min
Cena: 90 Kč
Hele, tohle vypadá fakt dobře! Med a pomerančová kůra musí dát tomu těstu skvělou chuť. Hned jak budu mít čas, tak to prubnu!
Jsem zvědavá jestli mi to půjde, nikdy sem medové perníčky nedělala. Ale recept vypadá jednoduše, tak to zkusím.
Tohle je naprosto úžasný recept, mám na tenhle typ perníčků vzpomínky z dětství. Určitě je letos upeču a přidám trochu zázvoru pro variaci!