Koláč se zralými slaďoučkými švestkami doplněnými lahodným fíkovým džemem je bez drobenky, proto není tolik kalorický. Zato jeho chuť je přímo skvělá!
Potřebujete:
✿ 190 g hladké mouky
✿ 2 lžičky cukru krupice
✿ špetku soli
✿ 115 g másla
✿ 1 vejce
✿ 70 g fíkového džemu
✿ 500 g švestek
✿ 3 lžíce třtinového cukru
✿ 1 vejce na potření
1. V robotu rozmixujte hladkou mouku, cukr krupici, nakrájené máslo a sůl na drobivou hmotu. V misce rozšlehejte celé vejce s jednou lžící ledové vody, vlijte do robotu a jedním či dvěma pulzy promíchejte.
Těsto vyklopte, vytvarujte placku a zabalenou ji. Takto dejte chladit alespoň na hodinu do lednice.
2. Čerstvé, omyté švestky rozpulte, vypeckujte a promíchejte se 2 lžícemi třtinového cukru. Těsto vyndejte z lednice, rozválejte na pečicím papíře na kolo o průměru 30 cm a přeneste ho i s papírem na plech.
Pomažte jej džemem, aby zůstaly 4 cm od kraje volné. Na džem rozložte švestky.
3. Přehněte okraje těsta přes náplň, mírně přitlačte a potřete rozšlehaným vejcem a poprašte zbylým cukrem. Pečte v troubě při 220 °C cca 35 minut.
To mi připomíná babičky koláč! Škoda že nemám fíkový džem, ale určitě zkusím. Díky za recept.
Švestkový koláč bez drobenky? To zní dobře, hned si na něj vzpomínám. Moc se mi líbí fíková varianta, určitě to někdy prubnu s dětmi.
Wow, ten recept zkusím! Švestky a fíkový džem zní fakt dobře, a navíc bez drobenky to snad nebude taková kalórická bomba. Díky za tip!