Lahodné těsto s mandlemi a plněné hrušky dodávají koláči výtečnou chuť, navíc je originální i na pohled.
Potřebujete:
✿ 250 g hladké mouky
✿ 170 g másla
✿ 1 malé vejce
✿ 1 citron
✿ 80 g cukru moučky
✿ 5 hrušek
✿ 40 g rozinek
✿ 40 g nasekaných mandlí
Náplň:
✿ 150 g strouhaných mandlí
✿ 100 g cukru moučky
✿ 60 g másla
✿ 2 vejce
✿ 1 vanilkový cukr
✿ 1 lžičku rumu
1. Na vál nasypte mouku, přidejte změklé máslo, cukr, vejce, strouhanou kůru z půlky citronu a vypracujte hladké těsto. Zabalte do folie a dejte na půl hodiny do lednice.
Oloupejte hrušky, stopky ponechte. Lžičkou zespoda vykrojte jádřince, zakapejte citronovou šťávou a vyplňte rozinkami a mandlemi.
2. Těsto rozválejte na placku a vyložte jím koláčovou formu. Předpečte při 180 °C asi 10 minut. Zatím ušlehejte máslo, vejce a cukr do pěny, přidejte strouhané mandle, rum a vanilkový cukr.
3. Hmotu naneste na předpečené těsto, uhlaďte a postavte do ní naplněné hrušky stopkou nahoru. V troubě dopečte při 200 °C asi 25 minut.
To zní naprosto úžasně! Miluju kombinaci mandlí a hrušek, určitě to brzy vyzkouším.