V Chorvatsku se mu říká peka a jde o pečení pokrmu v hliněném nebo želeném hrnci. Použít ale samozřejmě můžete jakýkoli jiný.
Ingredience:
0,5 kg hovězí kližky
0,5 kg vepřového masa
4 velké brambory
4 velké mrkve
3 petržele
2 velké cibule
1 celer
7 stroužků česneku
svazek jarní cibulky
20 dkg slaniny
rostlinný olej
sůl
pepř
kmín
Postup:
Maso nakrájejte na větší kousky, osolte ho a opepřete. Přidejte kmín.
Všechnu zeleninu včetně brambor též nakrájejte na větší kousky a smíchejte ji s masem.
Na dno hrnce vyskládejte plátky slaniny a rozprostřete na ně maso a zeleninu. Pokrm lehce podlijte vodou a zakápněte olejem.
Pečte v troubě předehřáté na 200 °C. Hrnec zakryjte alobalem nebo poklicí.
Po jedné hodině pokrm ještě trochu podlijte a nechte ho již odklopený.
Jakmile bude pokrm v pekáči na povrchu trošičku zlatavý, máte hotovo.
Článek je velice poutavý a recept přesně vystihuje esenci tradičního chorvatského pokrmu. Ocenila bych možná trochu detailnější popis postupu, ale i tak je to vynikající inspirace k vaření.
Wow, tohle musí být skvělý! Už dlouho jsem chtěla zkusit něco novýho s masem a bramborama. Díky za inspiraci 🙂
Recept vypadá božsky! Určo vyzkouším, právě hledala něco novýho na víkend. U nás doma máme rádi pečený maso.