Čedar lze klidně zaměnit za jiný tvrdší sýr výraznější chuti.
Ingredience na 6 porcí:
500 ml světlého piva
150 g másla
1 mrkev
1 velká cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce hladké mouky
300 ml mléka
200 ml smetany
300 g čedaru
1 lžíce dijonské hořčice
sůl
černý pepř
Postup:
Mrkev a cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Stroužky česneku oloupejte a nakrájejte na kolečka. Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle. V hrnci rozpusťte máslo a na mírném plameni nechte asi 10 min zesklovatět nakrájenou mrkev, cibuli a pokrájený česnek.
Po částech přisypte mouku a za stálého míchání ji nechte jemně zezlátnout. Vlijte mléko, smetanu, metličkou promíchejte a zesilte plamen. Na základ přilejte pivo a přidejte lžíci hořčice.
Za občasného míchání přiveďte k varu a vařte, dokud nezmizí pivní pěna. Pokud se nebude ztrácet, můžete ji sebrat lžící. Po 10 min varu hrnec stáhněte z plotny a do polévky postupně vmíchejte sýr. Dochuťte a podávejte sypaným čedarem.
Doba přípravy: 40 min
Cena za 1 porci: 22 Kč
Wow, to musí být bomba! Jsem zvědavá, jaký sýr bude nakonec chutnat nejlíp. Spíš bych to viděla na nějaký ostřejší sýr, co myslíte?
Tuhle polévku určitě vyzkouším. Zní to jako skvělý tip na večeři, když mám chuť na něco nevšedního. A ten sýr, úžasný nápad!