Suroviny:
1 kg vepřové kýty nebo krkovice
500 ml zeleninového vývaru
100 ml bílého vína
2 stroužky česneku
2 cibule
1 lžíce hladkolisté petržele
1 snítka rozmarýnu
1 lžička oregana
3 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
Postup:
Začněte přípravou marinády. V misce smíchejte olivový olej s prolisovaným česnekem, nadrobno nasekanou petrželí, oreganem, solí a pepřem. Vepřové maso omyjte a osušte a ze všech stran ho potřete připravenou marinádou.
Navrch položte větvičku rozmarýnu a celý kus masa zabalte do alobalu. Dejte ho do lednice a nechte přes noc marinovat. Druhý den nakrájejte cibuli, vložte ji do pekáčku a na ni položte maso.
Podlijte ho vínem a polovinou vývaru, zakryjte alobalem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte hodinu a poté alobal odstraňte a maso za občasného podlévaní vývarem upečte dozlatova. Trvá to asi 30 minut. Pečeni podávejte s kaší.
Tip!
Nadrobno nasekaný rozmarýn přidejte i do marinády.
Recept působí velmi slibně a jsem ráda, že se v něm klade důraz na bylinky, které jsou pro mě v kuchyni nepostradatelné. Určitě vyzkouším a snažím se co nejvíce držet původního návodu, abych docílila co nejlepšího výsledku.
Zajimavý postup, určitě stojí za vyzkoušení. Chybí mi tu ale informace, jakou přílohu by jste k tomu doporučily. Jinak super nápad s tím rozmarýnem.
Wow, tohle musí být mňamka! Jo a tip s tim rozmarynem do marinády je super, to by mě nenapadlo. Upeču to klidně už o víkendu.
Děkuju za recept, vypadá to nádherně. Už dlouho jsem chtěla vyzkoušet něco nového. Petžele a rozmarin mám moc ráda, tak to určitě zkusím.
Recept zní opravdu lákavě, a to především díky kombinaci česneku a bylinek v marinádě. Rozhodně vyzkouším, jelikož technologické procesy v kuchyni mě fascinují a ráda experimentuji s novými přístupy k přípravě tradičních jídel.