Opečené brambory se podávají s pikantní červenou omáčkou nebo takzvanou salsou verde.
Suroviny:
1 kg brambor
rostlinný olej na smažení
1 lžička mleté uzené papriky
1 lžička pikantní mleté papriky
1 lžíce hladké mouky
0,5 zeleninového vývaru
4 stroužky česneku S sůl
Postup:
Brambory si oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. V hrnci si rozpalte olej a brambory dozlatova osmažte. Následně brambory osolte.
Chcete-li si připravit dietnější verzi brambor, pak je můžete osolit, zakápnout olejem a opéct v troubě při 180 °C na 30 až 35 minut.
Ohřejte si půl litru vývaru. V pánvi si rozehřejte trochu oleje. Stroužky česneku si oloupejte a širokým nožem rozmáčkněte. Vhoďte je do oleje. Nechte je opéct dozlatova a přidejte mouku.
Poté přidejte papriku a zalijte vývarem. Mouku v něm pořádně rozmíchejte. Míchejte 10 minut, pak omáčka zhoustne. Dochuťte ji solí a propasírujte přes sítko. Brambory omáčkou přelijte, anebo ji servírujte zvlášť.