Vyzkoušejte japonskou specialitu v podobě špízů yakitori (jakitori). Doplněné jarními cibulkami chutnají prostě báječně.
Potřebujete:
✿ 400 g kuřecích prsou
✿ 1 lžíci oleje
✿ 1 lžičku sezamových semínek
✿ 2 jarní cibulky
✿ sůl, pepř
Omáčka:
✿ ¼ hrnku sójové omáčky
✿ ½ hrnku vody
✿ ¼ hrnku hnědého cukru
✿ 1 lžíci sezamového oleje
✿ 1 lžíci rýžového octa
✿ 2 stroužky česneku
✿ 2 lžičky strouhaného zázvoru
1. Maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a potřete olejem. Kousky masa napíchejte na špejle, posypejte sezamem a nechte asi půl hodiny odpočinout. Připravte omáčku. Česnek prolisujte a dejte do kastrůlku spolu s ostatními surovinami. Vařte asi 15–20 minut, až se množství zredukuje na polovinu až třetinu.
2. Špízy položte na rozpálený gril, přiklopte a grilujte asi 2 minuty. Pak je potřete omáčkou, otočte a potřete z druhé strany. Opět přiklopte a grilujte dalších 6–8 minut. Každé 2 minuty potírejte omáčkou.
3. Cibulky očistěte, zelenou část nakrájejte na kolečka. Bílou část namočte do omáčky, dejte na gril a grilujte asi 6 minut. Cibulky podávejte ke špízům posypaným zelenou natí a přelijte zbylou omáčkou.