Jídla z brambor bývají obvykle velmi snadná na přípravu a výsledek vždy stojí za to! Navíc vám na jejich vytvoření stačí jen pár ingrediencí a vznikne pokrm, který si zamiluje celá rodina.
Potřebujete:
✿ 750 g brambor
✿ 400 g smetany ke šlehání
✿ 10 g másla
✿ 150 g tvrdého sýra
✿ sůl, pepř
✿ 2 stroužky česneku
✿ snítku rozmarýnu
✿ špetku muškátového oříšku
1. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno, sýr nastrouhejte najemno. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Naskládejte je do zapékací mísy tak, aby se trochu překrývaly, lehce je osolte a opepřete.
2. V rendlíku rozehřejte máslo, jakmile se rozpustí, přilijte smetanu, přidejte česnek a muškátový oříšek. Chvilku zahřejte a odstavte z ohně. Horkou smetanovou směsí zalijte plátky brambor a posypejte sýrem.
3. Dejte zapéct do trouby při 180 °C asi 30–40 minut, až budou brambory měkké a sýr zlatavý. Ke konci přidejte rozmarýn. Hotové brambory nechte lehce zchladnout a podávejte. Lze posypat petrželkou či pažitkou.