Na žádném polském štědrovečerním stole nesmí chybět maková pochoutka, nahrazuje maso.
Na těsto:
500 g polohrubé mouky
40 g droždí
100 g cukru
100 g másla
3 žloutky
2 dl mléka
Na náplň:
300 g máku
3 dl mléka
150 g cukru
2 vejce
1 vanilkový lusk
2 lžíce medu
hrst vlašských ořechů
Postup:
Droždí a cukr utřete s dvěma lžícemi mouky a vlažným mlékem. Nechte kynout. Žloutky utřete s cukrem. Do misky přesyjte mouku, vlijte droždí, přidejte žloutky s cukrem a vypracujte těsto. Nyní přidejte vlažné máslo a opět těsto zpracujte rukama.
Mák si propláchněte a zalijte horkým mlékem smíchaným půl na půl s vodou. Vařte 20 minut. Mák si osmažte na másle, přidejte med,ořechy a vanilku. Až směs vychladne, promíchejte ji se žloutky s cukrem a pak se sněhem z bílků.
Těsto rozdělte na dvě části a rozválejte ho na obdélníky. Rozetřete nádivku. Makovce zaviňte do rolády a vložte do máslem vymazané formy. Nechte pak asi 15 minut kynout. Pečte na 180 °C asi hodinu.