Crumble (vyslovuje se krambl) je snad nejsnadnější koláč na světě. Pochází z Anglie a skládá se z drobenky a ovoce, které máte zrovna po ruce. Nikde žádné těsto!
Ingredience: na 6 porcí
Ovoce:
● 500 g čerstvých nebo mražených borůvek
● 50 g cukru krystal
Na drobenku:
● 250 g hladké mouky (může být pšeničná nebo špaldová)
● 100 g třtinového cukru
● 100 g másla
● špetka skořice a soli
Postup:
Smíchejte borůvky s cukrem, případně můžete krátce povařit. Rozprostřete do pečicí formy jako první. V misce smíchejte hladkou mouku, cukr, skořici a špetku soli. Přidejte studené nakrájené máslo a vypracujte drobenku. Rovnoměrně rozprostřete na ovoce v pečicí formě.
Předehřejte troubu na 180 °C. Pečte asi 25–30 minut nebo dokud vrchní vrstva nemá zlatavý nádech. Vyjměte crumble z trouby a nechte ho krátce vychladnout, aby nebyl úplně horký. Podávejte samotný, se šlehačkou nebo s kopečkem zmrzliny.
Příprava: 45 min
Cena za 1 porci: 37 Kč