Francouzská specialita croque-monsieur (doslova křupavý pán) je vynikající ke snídani, svačině nebo jako lehká letní večeře. Někde ho plní ovčím sýrem, bešamelovou omáčkou, fíky…
Potřebujete:
✿ 4 ks toustového nebo bílého chleba
✿ 1 lžíci dijonské hořčice
✿ 50 g másla
✿ 4 plátky sýru Comté
✿ 4 silnější plátky šunky od kosti
✿ 50 g strouhaného sýra
✿ pepř
1. Krajíce chleba nebo tousty z jedné strany potřete hořčicí a pak změklým máslem.
2. Na dva krajíce položte po dvou plátcích sýra a dvou plátcích šunky a zakryjte dvěma zbylými plátky sýra. Přiklopte zbývajícími krajíci namazanou stranou dolů.
3. Tousty položte na plech vyložený pečicím papírem, posypejte nastrouhaným sýrem a kousky zbylého másla, opepřete a pečte v troubě při 200 °C asi 8 minut, až se sýr roztaví. Podávat můžete se smaženým vejcem, bylinkami či čerstvou zeleninou.