Suroviny:
500–600 g cuket (malých nebo středních)
300–400 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
1 větší cibule
1 stroužek česneku
olivový olej
150–200 ml 40% smetany
sůl
pepř
kajenský pepř
Postup:
Mladé cukety zbavte stopek a nakrájejte je na větší kostky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na slabé plátky nebo nahrubo nadrťte.
V hrnci na středním plameni rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a restujte asi minutu. Poté přidejte cukety, česnek, kajenský pepř a za občasného míchání restujte asi dalších 5 minut. Jen si musíte dát pozor, aby zelenina nezhnědla. Byla by pak hořká.
Pak přidejte do hrnce zeleninový nebo kuřecí vývar, špetku soli a vařte přibližně 15 minut, dokud nebude cuketa měkká. Poté mixujte tyčovým mixérem do krémové konzistence. Ke konci přilijte smetanu a ještě minutu mixujte. Dochuťte solí a pepřem a můžete podávat.
Cuketová polévka je vynikající sama o sobě. Komu se ale zdá málo vydatná, může ji ozdobit krutonky nebo slaninovými chipsy. Tuto variantu ocení milovníci masa.
Výhodou je, že tahle polévka se může jíst teplá i studená. Podávat ji můžete jako lehký oběd nebo večeři. A přidělat k ní třeba opečené krutonky.